مگس مینوز برگ نخود معمولی
میزبان اصلی این مگس نخود معمولی است ولی گاهی به ماشک و کرفس نیز حمله میکند.
حشره مزبور در نواحی شمال ایران، اطراف تهران، استان مرکزی و اصفهان انتشار دارد. حشره کامل مگسی است به طول 1-1/5 میلیمتر و به رنگ سیاه، سر بزرگ و دارای یک جفت چشم بزرگ می باشد.
تفاوت جنس نر و ماده مگس مینوز:
حشره ماده بزرگتر از حشره نر است. سینه رشد زیاد کرده و به رنگ سیاه و پوشیده از مو می باشد. محل اتصال سینه به شکم باریکتر است. شکم سیاه رنگ و پوشیده از مو بوده و مجموع مفصل های شکم تقریبا به صورت مثلثی درآمده است.
پاها پوشیده از مو، پنجه ها 5 مفصلی و مفصل آخر به یک جفت ناخن ختم می شود. لبه جلوئی بال دارای موهائی است. تخم مگس بیضوی به طول 0/25 میلیمتر و عرض 0/1 میلیمتر است.
لارو :
لارو کرمی شکل و بدون پا و به رنگ سبز است. طول لارو کامل 1-1/6 میلیمتر می باشد. سطح بدن لارو پوشیده از موهای ریز میکروسکپی است.
شکم لارو 12 حلقه دارد و سوراخهای تنفسی حلقه های سینه خیلی کوچک و نامشخص می باشد. در انتهای شکم لارو دو جفت زائده وجود دارد. شفیره قهوه ای به طول 1-0/75 میلیمتر و در انتهای بدن دو جفت زائده دارد.
نحوه خسارت مگس مینوز:
خسارت این آفت اختصاصا مربوط به لارو آن می باشد. بدین جهت که لارو پس از خروج از تخم، اپیدرم برگچه نخود را سوراخ کرده و وارد آن می شود و بافتهای پارانشیم بین دو اپیدرم برگ را مورد تغذیه قرار می دهد و در مسیر خود تونل هائی که ابتدا مارپیچی است تشکیل می دهد. سپس تونل ها دست بدست هم می دهند و فقط غشاء زیری و روئی برگ به شکل نیم شفاف و باد کرده باقی می ماند در نتیجه برگها می خشکد.
در اثر کم شدن برگچه های نخود سطح سنتز گیاه کم می شود و گیاه دچار اختلال می گردد و در نتیجه از میزان محصول کاسته می شود.
زمستان گذرانی و زمان فعالیت:
مگس مینوز نخود زمستان را به صورت شفیره در داخل خاک به سر می برد و در شرائط کرج در اوایل اردیبهشت ماه که درجه حرارت هوا ۱۵ درجه سانتیگراد می شود حشرات کامل ظاهر می گردند. بهترین درجه حرارت برای ظهور حشرات کامل ۲۰ درجه سانتیگراد می باشد.
جفتگیری:
مگسهای نر و ماده چند ساعت پس از ظهور جفتگیری می کنند. مگسهای ماده تخم های خود را روی برگچه ها نخود میگذارند. تخم ها بسیار ریز و پس از مدت کمی تفریخ می شوند. سپس لاروهای جوان وارد برگ می شوند و با تغذیه از پارانشیم بین دو اپیدرم کانالهائی در برگ ایجاد می نمایند.
قسمت خسارت دیده شفاف و باد می کند و با نوک سوزن براحتی عقب زده می شود. درون دالان فضولات سیاه رنگ لارو هم وجود دارد. دوره لاروی برحسب شرائط محیطی متغیر و معمولا ۶-۸ روز طول می کشد.
لارو کامل:
لارو کامل برای شفیره شدن برگ را سوراخ کرده و از آن خارج و به زمین می افتد و در داخل خاک تبدیل به شفیره میگردد. مدت شفیرگی ۱۴-۱۲ روز طول می کشد. معمولا یک دوره زندگی مگس از تخم تا حشره کامل ۲۰-۲۲ روز به طول می انجامد.
مدت فعالیت این حشره در کرج از نیمه اول اردیبهشت ماه تا نیمه دوم مرداد ماه می باشد و در این شرائط حشره ۴ نسل در سال دارد. لاروهای سن آخر نسل چهارم پس از اینکه کامل شدند به صورت شفیره در می آیند و تا بهار سال بعد در خاک مزرعه باقی می مانند.
مبارزه شیمیایی:
برای مبارزه شیمیائی از سموم حشره کش مانند دیپترکس به نسبت 1/5 کیلوگرم در هکتار می توانید استفاده کنید. بهترین موقع سمپاشی نیمه اول اردیبشهت ماه می باشد.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان مجموعه به واتساپ مراجعه فرمایید.